Spiralen
Heb je interesse in een spiraal? Dan kun je daarvoor bij ons terecht! Hieronder zullen we de verschillende spiralen toelichten. Tijdens een anticonceptieconsult komt dit ook uitgebreid aan bod. Ook zullen we tijdens dat consult de gekozen spiraal bestellen, de plaatsing verder toelichten en plannen.
Bij het plaatsen van een spiraal is het belangrijk dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit misschien wel het geval, ga het dan testen.
De hormoonspiraal
Een hormoonspiraal, ook wel een intra-uterine device (IUD) genoemd, is een klein T-vormig ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Het bevat één progestageenhormoon levonorgestrel, dat continu in kleine hoeveelheden wordt afgegeven.
Hoe werkt een hormoonspiraal?
De hormoonspiraal voorkomt een zwangerschap op 3 manieren:
1. Verdikking van cervixslijm: het hormoon maakt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor het moeilijker wordt voor sperma om de baarmoeder binnen te dringen en de eicel te bereiken.
2. Voorkomen van ovulatie: het hormoon zorgt ervoor dat de eierstokken minder hormonen produceren, waardoor de ovulatie (de eisprong) uit kan blijven. In 25% van de gevallen is er geen eicel beschikbaar voor bevruchting.
3. Veranderingen in het baarmoederslijmvlies: het hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dunner wordt, zodat mogelijke bevruchte eicellen zich moeilijk kunnen innestelen.
Voordelen van een hormoonspiraal
– De hormoonspiraal is een van de meest effectieve vormen van anticonceptie. De kans op zwangerschap is zeer klein, minder dan 1% per jaar.
– De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder als bij andere hormonale anticonceptiemethoden.
– Kan ook gebruikt worden terwijl je borstvoeding geeft.
– De Mirena hormoonspiraal kan 8 jaar blijven zitten, de Kyleena hormoonspiraal kan 5 jaar blijven zitten. De Kyleena is kleiner dan de Mirena en bevat minder hormonen, door de dunnere inbrenghuls is deze spiraal soms prettiger voor vrouwen die nooit
zijn bevallen.
– Veel vrouwen ervaren lichtere menstruaties, 20% van de vrouwen heeft zelfs helemaal geen menstruatie meer na verloop van tijd. Sommige vrouwen hebben ook minder menstruatiepijn.
– Na de plaatsing is er weinig onderhoud nodig. Je hoeft niet dagelijks aan anticonceptie te denken.
Nadelen van een hormoonspiraal
– Bijwerkingen: omdat je lichaam moet wennen aan de spiraal kan het 3 tot 6 maanden duren voordat je cyclus regelmatig is, tot die tijd kun je soms onregelmatig bloedverlies hebben. Andere mogelijke bijwerkingen zijn: rug- en/of buikpijn, hoofdpijn, stemmingswisselingen, pijnlijke gespannen borsten, acne of een verstoord libido. Deze klachten nemen meestal na een paar maanden af.
– Plaatsing: het inbrengen van een hormoonspiraal kan even pijnlijk zijn, hooguit een paar minuten. Vaak valt het erg mee als je al eens bevallen bent.
– Verhoogd risico op bekkeninfecties: er is een klein verhoogd risico op infecties in de baarmoeder, vooral in de eerste paar weken na plaatsing.
– Geen bescherming tegen SOA: een hormoonspiraal biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is dus belangrijk om bijvoorbeeld een condoom te gebruiken bij risicovol contact.
De koperspiraal
Een koperspiraal is een ander type spiraaltje dat als anticonceptiemiddel wordt gebruikt. Het is een klein, T-vormig ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst en werkt zonder hormonen. In plaats daarvan bevat het koper, wat een natuurlijke vorm van anticonceptie biedt.
Hoe werkt een koperspiraal?
De werking van de koperspiraal is gebaseerd op de effecten van koper:
1. Sperma-doding: het koper dat het spiraaltje bevat, zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies en de baarmoederwand een omgeving creëren die schadelijk is voor sperma. Het koper maakt het sperma minder mobiel, zodat het niet in staat is de
eicel te bereiken.
2. Belemmering van de innesteling: koper voorkomt ook dat een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand, mocht er toch bevruchting plaatsvinden.
3. Immuunreactie: koper veroorzaakt een lichte ontstekingsreactie in de baarmoeder, wat bijdraagt aan de afstoting van sperma en het ongeschikt maken van de baarmoeder voor een bevruchte eicel.
Voordelen van een koperspiraal
– Omdat het geen hormonen bevat ook geschikt voor vrouwen die geen hormonen willen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege de bijwerkingen.
– De koperspiraal is een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. De kans op zwangerschap is kleiner dan 1% per jaar.
– Kan ook gebruikt worden wanneer je borstvoeding geeft.
– De T-safe koperspiraal kan 10 jaar blijven zitten. De Multi-Safe of Flexi-T koperspiralen kunnen 5 jaar blijven zitten.
– De koperspiraal werkt direct na plaatsing en is onmiddellijk effectief. Het kan zelfs als noodanticonceptie gebruikt worden, als hij binnen 5 dagen na onbeschermde gemeenschap geplaatst wordt.
Nadelen van een koperspiraal
– Menstruatieveranderingen: vrouwen die een koperspiraal gebruiken, kunnen zwaardere en pijnlijkere menstruaties ervaren, vooral in de eerste paar maanden na plaatsing.
– Plaatsing: het inbrengen van een hormoonspiraal kan even pijnlijk zijn, hooguit een paar minuten. Vaak valt het erg mee als je al eens bevallen bent.
– Verhoogd risico op bekkeninfecties: er is een klein verhoogd risico op infecties in de baarmoeder, vooral in de eerste paar weken na plaatsing.
– Geen bescherming tegen SOA: een koperspiraal biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is dus belangrijk om bijvoorbeeld een condoom te gebruiken bij risicovol contact.