Wat kun je verwachten

Wat kun je verwachten

De bevalling is achter de rug en de beschuit met muisjes staat klaar: je kraamtijd kan beginnen! Wat komt er allemaal bij kijken en wat kun je van ons verwachten. ​Normaal gesproken komen wij nog een keer of vier bij je op bezoek in de eerste week. Om na te praten over de bevalling en ook om te kijken hoe het met jullie als kersverse ouders gaat. Ook houden we de conditie van jullie pasgeboren kindje in de gaten. Wij zullen ook altijd afspraken maken met de kraamverzorgster over bijvoorbeeld de voeding. Mochten er problemen of vragen zijn gedurende die eerste kraamweek, dan kunnen jullie (of de kraamverzorgster) ons bellen via de mobiele telefoon: 06-52184756. De dienstdoende verloskundige heeft namelijk altijd alle gegevens bij de hand. Wij proberen op de afgesproken visite dag altijd ’s morgens te komen. Mocht dit niet lukken dan komen we ’s middags, in principe altijd na 15.00 uur zodat jullie je middagrust krijgen. In een enkel geval is het zo druk dat wij een visite wensen te verzetten naar de volgende dag, maar dan zullen we altijd telefonisch contact met jullie opnemen.


Praktische zaken in en rondom de kraamperiode

Aangifte:

Dit moet gebeuren binnen drie dagen ( geen werkdagen, voor meer informatie klik hier.) na de geboorte in de gemeente waar de baby geboren is. Vergeet niet je identiteitsbewijs, trouwboekje of erkenningspapieren mee te nemen. In Winterswijk is de aangifte digitaal, in Berkelland ga je naar het gemeentehuis.

 

De kraamverzorgster:

De kraamverzorgster zal acht dagen bij jullie zijn (dit is inclusief de dag van de bevalling). Er wordt gewerkt met een zogeheten indicatieprotocol, dat wil zeggen dat er normaal gesproken 45 tot 49 uur kraamzorg gegeven wordt. Op medische indicatie kunnen dit er meer worden, bijvoorbeeld bij voedingsproblemen, als de baby geel ziet of als er sprake is van een infectie bij de moeder. Omdat de kraamzorg alleen meestal niet toereikend is, is het handig om ook vast na te denken over mantelzorg. Zijn er familieleden of vrienden die een handje kunnen komen helpen gedurende de eerste week? Verder is visite ontvangen gedurende de eerste week erg leuk, maar vaak ook erg vermoeiend. Probeer dit dus enigszins te spreiden en er aan te denken dat je met name de eerste dagen ook je rust wel nodig hebt.

 

Kraamzorg in Nederland

Voeding pasgeborene:

Het is verstandig om tijdens de zwangerschap alvast na te denken of je je kindje borst-of kunstvoeding wilt gaan geven. Borstvoeding is de beste start voor een pasgeboren.  Al geef je niet zo lang borstvoeding, alle beetjes helpen. Om de kans op succes zo groot mogelijk te laten zijn, is het aan te raden een borstvoedingscursus te volgen. Deze wordt ook bij ons op de praktijk gegeven door de lactatiekundig Mies. Voor actuele data kun je kijken op de site van Mies of op de website van het VSV Oost Achterhoek.

Als je borstvoeding wilt geven is het belangrijk om de eerste dagen regelmatig aan te leggen, zodat de voeding op gang komt. Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod, dus vaak aanleggen betekent ook eerder voeding. In het algemeen vallen kinderen de eerste drie tot vier dagen af, pas daarna gaan ze weer groeien. De kraamverzorgster heeft een weegschaal bij zich en het kindje wordt dan eenmaal per dag gewogen om te controleren of hij/zij niet meer dan 7-10 % onder het geboortegewicht komt. Als je borstvoeding wilt gaan geven is het altijd handig om vast een elektrische kolf in huis te hebben, of in je omgeving te informeren of je deze eventueel van iemand kunt lenen. Het is goed om te weten dat borstvoeding niet altijd vanzelf gaat. In de eerste week moet je er meestal behoorlijk wat tijd in steken. Voor vragen over borstvoeding kun je altijd bij de kraamverzorgster of bij ons terecht. Na de eerste week kun je ook één van onderstaande telefoonnummers bellen:

Als je kunstvoeding wilt geven, zorg dan dat je vast wat voeding, flessen en verschillende spenen in huis hebt. Koop echter niet teveel, je weet immers van te voren niet hoe je kindje zal drinken.

Anticonceptie:

Al voordat je je eerste menstruatie krijgt, heb je weer een eisprong en kun je dus weer zwanger raken. Het moment waarop je opnieuw vruchtbaar bent is dus niet bekend. Wil je geen risico lopen op een nieuwe zwangerschap, dan is het dus verstandig om goed na te denken over anticonceptie. Borstvoeding beschermt niet tegen een nieuwe zwangerschap! Borstvoeding en de pil gaan vaak niet goed samen; de pil kan er voor zorgen dat de voeding terug loopt en de hormonen kunnen bij het kindje terecht komen. De mini-pil, spiraaltje of condooms zijn opties naast de borstvoeding. Ga op tijd naar je huisarts voor overleg over de soort anticonceptie. Meer informatie kun je vinden op www.anticonceptie.nl.

Afsluiting zorg en nacontrole:

Na 8 dagen sluiten we de zorg af als alles goed gaat. Het consultatiebureau neemt dan de voor de baby over. Zoals voedingen, gewicht en vaccinaties van je kindje. Je kunt meer lezen op de website van Yunio

Verder sturen we via de mail een evaluatie formulier. We vinden het fijn als je die in wilt vullen. Op die manier kunnen we onze zorgverlening evalueren en zo nodig aanpassen of verbeteren. We spreken ook een nacontrole af. Bij de nacontrole kunnen we napraten over de bevalling, controles doen als dat nodig is en ingaan op mogelijke vragen die je nog hebt.

 

Soms loopt het anders

Soms gaat het even anders in of na de kraamweek, mogelijk ben je minder fit dan je had verwacht, gaat het niet goed met jullie kindje, of jullie baby slaapt moeilijk of huilt veel.  Of het gaat eigenlijk allemaal wel goed, maar toch voel je je niet fijn.  Dat kan allemaal en vaak ziet alles er na een nachtje goed slapen weer veel beter uit en kunnen jullie fijn genieten van jullie gezin.  Maar soms lukt dat niet.  Trek aan de bel bij een zorgverlener als het niet lekker gaat. Voor de baby kan dit de huisarts of het consultatiebureau zijn. Voor jezelf kun je terecht bij de huisarts of soms kunnen wij je ook nog helpen.  Meer lezen kan op deverloskundige.nl

We hopen dat alles naar wens is verlopen en jullie tevreden zijn over onze zorg. Wij wensen jullie veel geluk en liefde  voor de toekomst!