Verloop

Verloop bevalling

Tijdens de intake hebben jullie een zorgplan van ons ontvangen. Hierin staat ook informatie over je bevalling en een geboorteplan. Op deze pagina vind je nog veel meer informatie.

Een spannende tijd is aangebroken, de bevalling komt in zicht! In een geboorteplan geef je de wensen rondom de zwangerschap, geboorte en kraamperiode weer. Meer informatie over een geboorteplan vind je hier.

Voor een bevalling bel je altijd 06-52184756. Als wij hierop niet bereikbaar zijn kun je het na een paar minuten nog eens proberen. Nemen we de telefoon niet op, dan kun je ons oppiepen via 06-65001752. Je toetst je 10-cijferig telefoonnummer in en sluit af met   een #. We bellen je dan zo spoedig mogelijk terug. Als je geen reactie op de pieper krijgt dan kan het ziekenhuis gebeld worden: 0543-544700.

De eerste bevalling

Alles is nieuw en alles is spannend! Hoe zal het allemaal gaan verlopen, wanneer begint het en hoe zal jullie kind er uit zien? Eerst zullen we nu uitleggen wat je zo’n beetje kunt verwachten en aan het einde van deze pagina volgt nog een samenvatting over wanneer je ons precies moet bellen. We gaan uit van gemiddeldes, bedenk goed dat een bevalling nooit hetzelfde verloopt. Bij de één gaat het sneller dan bij de ander en iedereen ervaart het ook weer anders. Op welk moment we naar het ziekenhuis gaan als je poliklinisch wilt bevallen, hangt heel erg van de situatie af en niet zozeer van het aantal centimeters ontsluiting. Voor ons is het totaalbeeld belangrijk (zijn je vliezen al gebroken, hoe sterk zijn je weeën, hoe week voelt het allemaal aan bij een inwendig onderzoek). Het liefst rijden we gelijk achter jullie aan; het komt ook wel eens voor dat we mensen vast naar het ziekenhuis laten gaan en dan afspreken hoe laat we in ieder geval even komen kijken. De kraamverzorgster of verpleegkundige van de afdeling zal ons dan altijd eerder bellen als dit noodzakelijk is. Een groot gedeelte van de ontsluiting vindt dus bij een poliklinische bevalling wel thuis plaats. Gemiddeld volgt na de ontsluitingsfase nog een uur tot anderhalf uur persen voordat jullie kindje ter wereld komt. Vaak vergt dit even een omschakeling bij jezelf: van de fase van weeën wegzuchten naar actief meepersen. De meeste vrouwen bevallen op bed in halfzittende houding. Andere houdingen zijn ook mogelijk: verticaal, op handen en knieën, in zijligging. Meer informatie over houdingen vind je hier. De dienstdoende verloskundige heeft altijd een baarkruk bij zich.

  • Ongeveer tien procent van de bevallingen begint met het breken van de vliezen; Vaak komt er in het begin flink wat vruchtwater en heb je je onderbroek nat. Later blijft er vruchtwater weglopen als je je beweegt. Noteer de tijd waarop je vliezen zijn gebroken en bewaar de natte maandverbandjes voor ons (liefst in een afgesloten plastic tasje). Je kunt het beste maandverbandjes uit het kraampakket gebruiken, want deze zijn voor ons het beste te beoordelen. Vruchtwater is normaal gesproken helder; licht roze (iets bloed is niet erg), doorzichtig, wat wit. Als het vruchtwater bruin of groen is heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit noemen we dan meconiumhoudend vruchtwater. In dat geval moet je naar het ziekenhuis voor een extra bewaking van de baby. Als de vliezen zijn gebroken mag je niet meer in bad (onder de douche mag wel) en geen gemeenschap meer hebben. Na het breken van de vliezen is het afwachten wanneer de weeën precies op gang gaan komen. In 70% van de gevallen gebeurt dit binnen 24 uur. Als toch geen weeën krijgt na het breken van de vliezen wordt er in principe de ochtend nadat ze 48 uur gebroken zijn gestart met een infuus om de weeën op te wekken, tenzij er een medische reden is om dit eerder te doen. Als de vliezen na 22.00 uur of ’s nachts breken en het vruchtwater is helder, dan hoef je ons niet meteen te bellen. Bel dan bij voorkeur tussen 08.00 uur en 09.00 uur. Is het vruchtwater niet helder of twijfel je, bel ons dan direct. Bel ook meteen als op de laatste controle het hoofdje niet was ingedaald. In dat geval moet je ook gaan liggen. Als het hoofdje niet is ingedaald bestaat namelijk de kans dat de navelstreng er langs kan. Die kans is echter zeer klein. Sta je in de supermarkt dan kun je naar huis gaan en daar gaan liggen en bellen, dat hoeft niet in de supermarkt! Overigens breken de vliezen meestal thuis en niet als je onderweg bent.
  • Met het krijgen van weeën; De meeste bevallingen beginnen met het krijgen van weeën. Dit zijn samentrekkingen van de gehele baarmoeder die leiden tot het weker worden en verkleinen van de baarmoedermond (het verstrijken) en daarna tot het openen ervan (de ontsluiting). Vaak begint het met een menstruatie-achtig gevoel in de onderbuik, daarna ontstaan weeën. In het begin komen ze nog om het kwartier of om de tien minuten. Ze zullen steeds korter op elkaar komen, langer duren en ook pijnlijker worden. Zolang je nog twijfelt is er nog geen sprake van goede ontsluitingsweeën! Het advies is om zo lang mogelijk je dagelijkse ritme aan te houden en nog niet teveel aandacht aan de beginnende weeën te schenken, deze kunnen namelijk ook nog weer afzakken. Komen weeën een uur lang om de 3-4 minuten en duren ze 1 minuut, dan gebeurt er vaak ook echt wat in de zin van ontsluiting, de fase ervoor heeft met name invloed op de weekheid en lengte van de baarmoedermond. Tijdens de ontsluitingsfase kun je last hebben van trillende benen, dit komt door alle inspanning die je lichaam moet leveren en is normaal. Sommige vrouwen moeten ook braken tijdens de weeën. Je hebt meestal geen zin meer in eten; probeer wat energie binnen te krijgen door bijvoorbeeld wat thee met suiker of appelsap of ranja te drinken. Tot vier centimeter gaat de ontsluiting bij een eerste kindje in het algemeen vrij traag, daarna zien we vaak een versnelling optreden. Gemiddeld kun je uitgaan van een centimeter ontsluiting per uur en je hebt tien centimeter nodig. Verwacht dan ook niet dat je al heel ver zult zijn als wij voor de eerste keer komen kijken. Meestal komen we een aantal voordat we daadwerkelijk blijven bij een thuisbevalling of naar het ziekenhuis gaan.

De slijmprop: Verder is het heel normaal dat je aan het einde van de zwangerschap wat bloederig slijm verliest; in de volksmond wordt dit ook wel de slijmprop genoemd. Dit is een teken dat je baarmoedermond zich gaat voorbereiden op de bevalling, maar zegt niets over het tijdstip waarop de bevalling gaat plaatsvinden. Je hoeft ons dan ook niet te bellen als je bloederig slijm verliest. De bevalling kan dan nog wel weken op zich laten wachten. Niet iedereen verliest de slijmprop al tijdens de zwangerschap, meestal gebeurt dit pas tijdens de ontsluiting. Je moet ons wel altijd bellen als je helderrood bloed verliest zonder slijm en de hoeveelheid gelijk is aan of meer is dan een menstruatie.
Als jullie nog wensen hebben ten aanzien van de bevalling, bespreek deze dan gerust met ons! We wensen jullie een voorspoedige bevalling en een wolk van een baby. In de volgende gedeeltes lees je meer over het verloop van de bevalling en wanneer je ons moet bellen.


Samengevat moet je ons bellen

  • Bij vruchtwaterverlies: als het vruchtwater helder is bel je altijd overdag, is het bruin of groen dan bel je altijd meteen. Ook meteen bellen  als het hoofdje nog niet is ingedaald, ongeacht de kleur van het vruchtwater.
  • Bij weeën die een uur lang om de drie minuten komen, die een minuut aanhouden en waarbij je graag wilt dat we komen kijken.
  • Bij helderrood bloedverlies gelijk aan een menstruatie.
  • Bij een bevalling die zich aandient voor 37 weken. In dat geval graag zo snel mogelijk contact opnemen.
  • Bij ongerustheid

Ben je al een keer eerder bevallen?

Een tweede of volgende bevalling is vaak niet vergelijken met een eerste. Houd er rekening mee dat een tweede bevalling sneller kan gaan dan de eerste. Als je bevalling begint met weeën moet je ons bellen bij weeën die goed regelmatig om de 5 minuten komen en ongeveer een minuut aanhouden. Deze goede weeën herken je vanzelf wel weer; bij een tweede of volgende bevalling weet je op dat moment echt wel weer wanneer je ons moet bellen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan gelden dezelfde regels als bij een eerste bevalling (zie hierboven). Als het hoofdje nog niet was ingedaald en de vliezen breken, dan moet je gaan liggen en ons gelijk bellen.
Als jullie nog wensen hebben ten aanzien van de bevalling, bespreek deze dan gerust met ons! We wensen jullie een voorspoedige bevalling en een wolk van een baby.

Samengevat moet je ons bellen

  • Bij vruchtwaterverlies: als het vruchtwater helder is bel je altijd overdag, is het bruin of groen dan bel je altijd meteen. Ook direct bellen als het hoofdje nog niet was ingedaald.
  • Bij weeën die goed regelmatig om de 5 minuten komen en een minuut aanhouden.
  • Bij helderrood bloedverlies gelijk aan een menstruatie.
  • Bij een bevalling die begint voor 37 weken.
  • Bij ongerustheid.

Voor een bevalling bel je altijd 06-52184756. Als wij hierop niet bereikbaar zijn kun je het na een paar minuten nog eens proberen. Nemen we de telefoon niet op, dan kun je ons oppiepen via 06-65001752. Je toetst je 10-cijferig telefoonnummer in en sluit af met een #. We bellen je dan zo spoedig mogelijk terug.

Meer informatie over verschillende houdingen tijdens de bevalling vind je hier.

Omgaan met weeën