De controles

Image

De controles

De eerste afspraak

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je bij ons een afspraak maken tijdens het telefonisch spreekuur. De eerste afspraak is rond 8-9 weken zwangerschap.
Deze afspraak duurt ongeveer 1 uur. We stellen je vragen, o.a. over je medische voorgeschiedenis, eventueel eerdere zwangerschappen en mogelijke aandoeningen in de familie. We bespreken een onderzoeken met je; zie hiervoor alvast het kopje prenatale screening. We meten de bloeddruk en je wordt gewogen.

Er zal ook een echo worden gemaakt om te kijken hoe ver je bent en of het hartje klopt. Tussen 10-12 maken we een termijn echo. Het is niet altijd mogelijk om de afspraken te combineren . Het kan dus zijn dat je vaker naar de praktijk moet komen

 

Vervolg controles

Tijdens de vervolg controles meten we telkens je bloeddruk, we luisteren naar het hartje en na de 28e week kunnen we ook de ligging van de baby bepalen. We zullen je voorlichten over borst- en flesvoeding, zwangerschapscursussen, voorlichtingsavonden etc. Ook is er altijd gelegenheid om je vragen te stellen en je zorgen en angsten te bespreken.
Het schema voor je controles is als volgt;

  • tot 24 weken kom je elke 4 weken,
  • dan met 27 en 30 weken,
  • met 32 en 34 weken,
  • met 35 weken maken we een liggingsecho,
  • met 36 weken geven we uitleg over de bevalling en bespreken we het geboorteplan
  • daarna kom je elke week tot aan je bevalling
  • heb je tussendoor vragen of zorgen die niet kunnen wachten, bel ons dan en dan kijken we of we een extra controle in kunnen plannen.

Na 40 weken

Ben je na je uitgerekende datum nog niet bevallen, dan kunnen we een afspraak maken om te strippen. Met strippen woelen we de vliezen los van de baarmoedermond. Hiervoor heb je een beetje ontsluiting nodig. Strippen is per se pijnlijk, het kan wel gevoelig zijn, maar kan net het extra zetje zijn om de bevalling op gang te brengen. Door het strippen komen namelijk hormonen vrij die weeën kunnen veroorzaken. Meer informatie klik hier

​Mocht je niet gestript willen worden, of slaat het strippen niet aan, dan adviseren we een controle bij de gynaecoloog rond 41+2 of 3 dagen. Je krijgt een CTG en de gynaecoloog zal met je doorspreken hoe het verder gaat. Het is belangrijk om dan je eigen wensen ook kenbaar te maken.
Vanaf 42 weken zul je worden over genomen door de gynaecoloog en worden ingeleid. Heb je in een eerder stadium de wens tot inleiden ( of later) dat kunnen bespreken wat de voor- en nadelen zijn en hoe we tot een goed plan kunnen komen.

 

Het basiszorgpad

Ben je bij de gynaecoloog in het SKB te Winterswijk onder controle, dan kom je in de zwangerschap 2 keer bij ons langs. We kunnen dan kennismaken en je de nodige informatie geven. In de kraamperiode zullen we bij jullie thuis komen voor de kraambed controles.

  • De eerste keer rond 20 weken; we bespreken je vragen, borst-en/of kunstvoeding, cursussen.
  • De laatste keer rond 30-32 weken; je krijgt informatie over je bevalling; wat kun je verwachten, wat zijn je vragen en ook hebben we het over de periode na de bevalling. Wat kun je dan van ons verwachten.