Echo’s

Image

Echo's

De eerste echo en termijnecho

Rond 8-9 weken maken we een echo om te kijken of het hartje klopt. Tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap wordt er een echo gemaakt om te kijken wat je uitgerekende datum is; de termijnecho. Deze echo’s worden bij ons in de praktijk gemaakt. 

De 13 weken echo

Dit is een onderzoek waarvoor je kunt kiezen. Het doel is om eventuele afwijkingen bij een kindje eerder op te sporen.  Als je gebruik wilt maken van deze echo dan moet je meedoen aan het wetenschappelijke onderzoek naar deze echo. Deze echo vindt in het algemeen plaats bij EVA in Winterswijk of Doetinchem. www.vca-eva.nl. Meer informatie vind je onder het kopje ‘prenatale screening’ en krijg je van ons tijdens het counselingsgesprek.


Structureel echoscopisch onderzoek: (SEO) 

Het structureel echoscopisch onderzoek wordt ook wel 20-weken echo genoemd. Deze echo wordt bij voorkeur verricht bij 19 weken zwangerschap. Tijdens deze echo wordt de baby helemaal nagekeken. Sommige lichamelijke afwijkingen kunnen met echoscopie worden opgespoord. Maar ook dit onderzoek geeft geen garantie op een gezond kind, het is namelijk niet mogelijk om alle afwijkingen per echo op te sporen. Deze echo vindt in het algemeen plaats bij EVA in Winterswijk of Doetinchem. www.vca-eva.nl. Mocht er een afwijking worden gezien of kan de echoscopiste het kindje niet goed beoordelen, dan word je doorverwezen naar het Radboud in Nijmegen voor een second opinion. Dit onderzoek wordt voor iedereen vergoed door de verzekeraar, het is namelijk opgenomen in het basispakket. Je bent uiteraard niet verplicht om deze echo te laten maken. Soms is er een indicatie dat de 20 weken echo meteen in Nijmegen plaats moet vinden. Als dit zo is, dan hoor je dit van ons op de controle en krijg je de verwijzing mee om een afspraak in het Radboud te maken.
Meer informatie over dit onderzoek vind je onder het kopje ‘prenatale screening’  

Groei echo’s

Op indicatie worden rond 28 en 34 weken groei echo’s gemaakt bij de gynaecoloog of bij het echo centrum EVA. ( vaker als dat nodig is) Indicaties kunnen onder andere zijn; een groot of klein kindje in je vorige zwangerschap of als je overgewicht of ondergewicht hebt.

 

Liggingsecho 

Rond 35 weken maken we in de praktijk een echo om de ligging van de baby te bekijken.

 


Het recht van niet weten 

In Nederland is het bij de wet zo geregeld dat iedereen ‘het recht van niet weten’ heeft. Dit houdt in dat als wij iets bijzonders op de echo zien, wij jullie dit niet vertellen als jullie ons dit van te voren duidelijk melden. Als we bijvoorbeeld een echo maken om de uitgerekende datum te bepalen, zullen we jullie niets vertellen over bijvoorbeeld een dikkere nekplooi of andere afwijkingen aan de baby of het bekken als jullie dit niet willen weten. Mochten jullie hier vragen over hebben, stel ze gerust.